Kuvien määrä on lisääntynyt

Kuvaustilanne vaatii enemmän ideointia kuin ennen,
sanoo Kymenlaakson Vuoden journalistiksi valittu
Kimmo Seppälä.

Teksti: Antti Kaarto
Kuva: Sari Tauru

Kymen Sanomien valokuvaaja Kimmo Seppälä, 46,
on valittu Vuoden journalistiksi Kymenlaaksossa. Seppälän kuvia julkaistaan myös muissa Kaakon Viestinnän sanomalehdissä ja verkkopalveluissa. Kymenlaakson Journalistit ry:n tunnustusta on jaettu
vuodesta 2008. Palkintoperusteiden mukaan Seppälä on
”oivaltavasti kehittänyt perinteistä lehtikuvausta
uudenmuotoiseen sanomalehteen ja sähköisiin välineisiin
sopivaksi”.
— Tarvittavien kuvien määrä on lisääntynyt. Paperilehteen, mobiilisovellukseen ja verkkopalveluun tarvitaan erilaisia kuvia, joten kuvaustilanne vaatii enemmän ideointia kuin ennen, Seppälä kertoo.
— Kuvien pitää olla mielenkiintoisia, jotta ne houkuttelevat lukemaan jutun. Sanomalehdet toimivat aiempaa enemmän myös verkossa, mikä on tuonut valokuvaajien työtehtäviin myös videokuvauksen.
— Minulla ei ole mitään sitä vastaan, se on mielenkiintoista. Vaikka olen tehnyt videokuvausta jonkin verran, olen vielä opetteluvaiheessa. Videon kuvaamisessa on omat erikoisuutensa ja haasteensa. Ja jos haluaa hyvää jälkeä, siihen menee aikaa, Seppälä sanoo.
Seppälän mielestä lehtikuvaajan haastavimpia tilanteita ovat ulkoisilta puitteiltaan tylsät tiedotustilaisuudet. Mielikuvitusta vaativat myös kuvitusaiheet, joissa ei ole konkreettista kuvattavaa kohdetta.
Joskus kuvattava ihminen saattaa olla haluton esiintymään
kuvassa.
— Jotkut jännittävät kuvattavana olemista. Pyrin
rentouttamaan tilannetta sanomalla, että tästä tulee hyvä kuva, ei tarvitse jännittää. Pitää olla läsnä tilanteessa ja lukea, miten kuvattavalle pitää puhua, Seppälä sanoo.
Jos valittavina olisivat samaan aikaan koripallo-ottelu,
tehdaskierros tai Miss Meripäivä -finaali, minkä kuvauskeikan ottaisit?
— Kaikki ovat mielenkiintoisia aiheita, ja kaikkia olen tehnyt. Ehkä valitsisin tehdaskierroksen, koska siinä pääsee kuvaamaan sellaista käytännön työtä, joka ei ole yleensä julkisuudessa.
Seppälä päätyi valokuvaajaksi alanvaihdon kautta. Harrastuksesta tuli työ, kun entinen kokki aloitti lehtikuvaamisen vuonna 1999.