Graafikko Juha Rika on
Vuoden journalisti

Niin taulukoita kuin kuvituspiirroksiakin tekevä Rika pitää itseään enemmän tiedonvälittäjänä kuin taiteilijana.

Teksti: Johanna Vehkaluoto
Kuva: Raimo Eerola

Graafikko Juha Rika on valittu Kymenlaakson Vuoden journalistiksi. Valinnan teki Kymenlaakson Journalistit ry. Rika on Kaakon Viestinnän graafinen suunnittelija ja työskentelee graafikkopoolissa, jossa tehdään töitä kaikille yhtiön viidelle maakuntalehdelle. Palkintoperusteluissa kiitetään Rikan taitavuutta, kekseliäisyyttä, ystävällisyyttä, nopeutta ja idearikkautta. — Mikään pyyntö ei ole hänelle mahdoton toteuttaa. Rikalla on loistava ammattitaito. Mies on taiteilija, nörtti ja insinööri samassa paketissa, lukee yhdistyksen sihteeri Ritva Launeskoski perustelujen listaa.

Rikan työpiste on noin yhdeksän vuoden ajan ollut Kymen Sanomissa Kotkassa. Ensin hän työskenteli ilmoitusten valmistajana ja siirtyi sitten toimituksen puolelle graafikon tehtäviin.
— Teen viiden eri lehden toimittajien kirjoittamiin juttuihin erilaisia taulukoita, diagrammeja ja karttoja sekä piirrän kuvituskuvia. Graafikon työssä yhdistyvät tieto ja taide. — Ajattelen kyllä olevani enemmän tiedonvälittäjä kuin taiteilija. Grafiikka havainnollistaa ja selkeyttää toimittajien jutuissaan kertomia asioita. Se auttaa lukijoita ymmärtämään paremmin erilaisia uutisaiheita.
Nettisivujen kehittäminen on saanut Rikankin kehittämään graafejaan sähköisiin medioihin sopivammiksi.
— Netin tekemistä haluaisinkin oppia vielä lisää. Interaktiivisen grafiikan tekeminen kiinnostaa minua kovasti.

Vuosien varrella Rika on huomannut työtahdin tiivistyneen.
— Tietysti se johtuu osittain siitä, että alussa tein grafiikkaa yhdelle lehdelle. Nyt lehtiä on viisi.
Palkintoperusteluissa Rikaa kehuttiin henkilöksi, jonka kanssa yhteistyö sujuu myös etänä. Grafiikan tilaaja saattaa työskennellä Kouvolassa tai Mikkelissä.
— Yhteistyö onkin sujunut yllättävän hyvin, vaikka fyysisesti etäisyydet toimitusten välillä ovat suuria. Olemme selvinneet ilman suurempia kommelluksia.