Kesäkeittiössä kypsyi lihaa, kalaa ja kanaa

Teksti: Arja Ukkonen
Kuvat: Jorma Haapamäki


1

Kalliolan pitkäaikainen mökki-isäntä Seppo Riiheläinen (vas.), takavuosien
ahkera talkoolainen Pekka Siukkola ja Sepon Eija-kumppani muistelivat menneitä
ja päivittivät nykyhetkeä Kalliolan aurinkoisella kalliolla.

1

Emerituskansanedustaja Risto Tuominen (vas.), Pekka Siukkola, yhdistyksen
puheenjohtaja Issu Huovinen ja emerituspäätoimittaja Jukka Vehkasalo juttelivat
mukavia kuistilla, ja tutkivat vieraskirjan merkintöjä.

1

Kalliolan pöydän ääressä odotellaan ruokaa. Satumiia Masalin (vas.),
Satu Hotakainen, Issu Huovinen, Heidi Nevalainen, Juha Rika ja Petra Tynninen.

1

Laila Sairo paistoi muurinpohjaletut. Satumiia Masalin joudutti herkkuja juhlaväelle.

1

Satumiia Masalin kaataa kuohuviiniƤ Heidi Nevalaisen ja Satu Hotakaisen
laseihin.

1

Juhlan kunniaksi kuohuviiniä ja Pommacia. Juhlatunnelmissa vas. Hilkka Muurinen,
Kalliolan löytäjä Taina Hynninen, Pekka Siukkola, Jukka Vehkasalo
ja Jorma Muurinen alias pilapiirtäjä Poonah.

1

Mökki-isäntä Timo Suurnäkki odottelee säpinän alkamista.

1

Timo Suurnäkki esittelee kesäkeittiötä Kalliolan aikaisempia rakennusvaiheita
tuntevalle Pekka Siukkolalle.

Kalliolan uusi keittiö vihittiin käyttöön 3. elokuuta. Kunniavieraina kesäkeittiössä kypsennettyjä lihaa, kalaa, kanaa, sieniä
ja muurinpohjalettuja olivat maistelemassa Kalliolan hankinnan aikaan paikalla usein viihtyneet jäsenet Taina Hynninen,
Jukka Vehkasalo
, Risto Tuominen ja Seppo Riiheläinen.
— Päivät Kalliolassa olivat nuoruutemme parasta aikaa, emerituspäätoimittaja Jukka Vehkasalo ja emerituskansanedustaja
Risto Tuominen kirjasivat Kalliolan vieraskirjaan.
Taina Hynninen muisteli päivää, jolloin hän "otti syrjään" Eteenpäin-lehteen tulleen vuokrausilmoituksen vuonna 1969.
— Odota vähän, niin käyn neuvotteluja ja sinun ei ehkä tarvitse maksaa ilmoitusmaksua, Taina Hynninen ehdotti ilmoituksen tuojalle.
Ja niin kävi, että Kymenlaakson Sanomalehtimiesyhdistyksen jäsenet löysivät tarjotusta paikasta toivomansa kesänviettopaikan.
Aiemmin harkinnassa olleet järvimaisemat eivät olleet tuntuneet niin omilta meren rannalla asuville kuin tämä kallioinen merenrantapaikka.
Jukka Vehkasalo veisteli, että Kalliolaa on vuosien mittaan uudistettu niin ahkerasti, että alkuperäisestä asusta lienee jäljellä
vain keittiön ikkunalasien välissä oleva sinivihreä kala-taide-esine. Kala saatiin perintönä mökkipaikan myyjältä, Karhulan Lasilla
hiojana ja kaivertajana toimineelta Niilo Pöyhöseltä. Illan aikana ei päästy selvyyteen, kuka kalan on suunnitellut, mutta myöhemmät
tutkinnat paljastavat, että kala on kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin vuonna 1932 Karhulan Lasille suunnittelema.
Vanhan mökin paikalle rakennettiin piakkoin mökin hankkimisen jälkeen 1970-luvulla uusi hirsimökki. Rakentamisessa oli omat
ongelmansa, mutta sen valmistuttua aika ei ole purrut mallia eikä kuntoa. Alkuperäisiä rakennuksia paikalla ovat vielä puuvaja ja
venevaja. Uusia rakennuksia on tullut hirsimökin jälkeen sauna ja pikkumökki.
— Talkoissa viisi teki ja muut tarinoivat. Talkootyötä tehtiin perheen kustannuksella, myönsi useissa talkoissa mukana ollut
Pekka Siukkola
.
— Kesäkeittiön tarve tuli esille, kun kallion kolossa olleet paistorakennelmat hajosivat, kertoi kesäkeittiön hankemiehenä toiminut
mökki-isäntä Timo Suurnäkki.
Kesäkeittiön vaativimmat työt teki palkkatyönä ammattimuurari Lasse Riivari. Osin tarvittiin mökki-isännän organisoimaa
talkootyövoimaa.
Juhlinta aloitettiin kuohuviini- ja Pommac-lasillisilla. Ennen tuoksinan alkamista kesäkeittiössä nautittiin mökki-isäntä Timo Suurnäkin
etukäteen valmistamaa herkullista sieni-savuporokeittoa. Uudessa keittiössä kypsyi näppärästi niin liha, kala kuin kana. Kesäkeittiöön
kuuluu lieden lisäksi uuni ja varustukseen lisäksi kaasugrilli. Muurinpohjaletut paistuivat kätevästi liedellä liesilevy poistamalla ja sen
tilalle muurinpohjalettupannu asettamalla. Paikalla oli parikymmentä henkeä.